072-329 14 55
info@zedigs.se

Din kundvagn

0 Produkter - 0,00 kr
Cart 0

Konfektyrillverkningen

Vår premium konfektyr tillverkas helt för hand i Karamellkokeriet i Mariannelund. Somliga karameller tillverkas efter gamla anrika recept, somliga efter helt nya recept framtagna av Johan och Cissi och deras personal. 

Förste karamellkokaren Ernst Johansson började konfektyrtillverkningen 1929 i sitt kök på Parkgatan i Mariannelund. Ernst var auktionsförättare och bilhandlare, men blev dessutom karamellkokare efter att ha fått lära sig detta hantverk av sin bror. Ernst köpte huset på Parkgatan tillsammans med sin fru Gärda, och där startade han Mariannelunds sockerbageri i sina uthus. Företaget bytte sedan namn efter andra världskriget till Mariannelunds karamellkokeri.

Johan Zedig och Anneli
Anneli, marmelad

Astrid Lindgren köpte gärna karamellerna

Då Ernst hade så många strängar på sin lyra hade han inte tid att åka runt på marknader och sälja, som kokeriet gör idag, utan han valde att vara med på torghandeln i Vimmerby varje torsdag. Där sålde han bland annat konfektyr till Astrid Lindgren, som brukade komma dit och fråga ”finns det några karamuller idag?”. 

1979 sålde Ernst och Gärda, till åren komna, kokeriet till Sören och Maj Engdahl. De båda drev företaget i 21 år till  år 2000, då Cecilia och Johan tog över.

Än idag tillverkas konfektyren för hand

Idag tillverkas fortfarande all konfektyr för hand: den kokas, skärs, hackas och bryts av de åtta anställda på kokeriet. Att kokeriet rönt stora framgångar de senaste tjugo åren, och nu har en stark och trogen kundkrets, beror sannolikt på att Johan och Cissi värnat om de gamla traditionerna samtidigt som de satsat på ett nytänkande sortiment, med den bästsäljande fudgen i spetsen.

Anneli, marmelad